Šta bi roditelji trebalo da znaju o dubku za bebe

Dubak za bebe koji omogućava da se bebe kreću po kući odgurivanjem nogu predstavljaju vrlo kontroverzno pomagalo za bebe. Dok se jedan procenat pedijatara zalaže da se oni potpuno izbace iz upotrebe, druga struja nalaže da za tim nema potrebe, sve dok se roditelji pridržavaju pravila o pravilnoj upotrebi istih.

Razlog zašto je deo pedijatara protiv dubkova za bebe je jer se smatra da oni mogu da odlože određene važne faze kod bebe, kao što su hodanje i puzanje. Ipak, one i pored toga ostaju vrlo popularne na našim prostorima. Kada je u pitanju pravilno korišćenje, jedan od najvažnijih uslova jeste uzrast bebe, njena veličina i stepen razvoja koji je dostigla.

Hodalice za bebe, uređaji na točkovima koji omogućavaju bebi koja ne hoda da se kreće po kući odgurujući se nogama, su kontroverzni uređaji. Američka akademija za pedijatriju se zalaže za zabranu hodalica za bebe, navodeći brojne povrede i činjenicu da one mogu odložiti normalne fizičke prekretnice beba, poput puzanja i hodanja. Međutim, hodalice za bebe ostaju veoma popularne. Starost u kojoj beba može da koristi hodalicu za bebe varira u zavisnosti od bebine veličine, snage i razvoja.

Čemu služi dubak za bebe?

Svrha adekvatnog dubka za bebe je da sa jedne strane zabavi bebu, ali i da poveća njenu pokretljivost. Ipak, iako mnogi roditelji veruju da dubak za bebe može da ubrza razvoj hodanja kod bebe, istina je da to nije tačno i da, ako se pretera sa njegovim korišćenjem, dubak zapravo može da odloži razvoj hodanja.

Kada beba može u dubak?

Kada su u pitanju fizički zahtevi, beba ne bi trebalo da ima manje od 6 meseci kada je stavite u dubak po prvi put. Ipak, to nije jedini uslov. Važno je da je beba u stanju da čvrsto drži glavu i da kada sedne u dubak može stopalima da dotakne pod. Još jedan bitan faktor jeste da je beba počela da puzi. Kod dece koja su već prohodala, upotreba dubka nije preporučljiva.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju kada koristite dubak za bebe?

Pitanje na koje sigurno očekujete odgovor jeste zbog čega neki pedijatri ne preporučuju njihovu upotrebu? Razlog proizilazi iz činjenice da upotreba dubka za bebe donosi neke rizike.

Pre svega, postoji opasnost od prignječenja prstića bebe na rukama i nogama. Kada je beba u dubku, ona ima pristup određenim predmetima koje inače ne može da dosegne što predstavlja još jedan bitan faktor za bezbednost deteta. Iako se isto može desiti i prilikom puzanja i hodanja, činjenica je da se dubkovi kreću mnogo brže tako da je šansa za povredu veća. I ono što je najjači argument kod pedijatara koji preporučuju da se dubak za bebe potpuno izbaci iz upotrebe jeste da se njihovim korišćenjem mogu u potpunosti zaobići neke važne razvojne faze, poput puzanja i hodanja. Preterano korišćenje (više od 2x dnevno po maximalnih 20 min u dubku) može da dovede do određene vrste rane deprivacije jer se zaobilaze normalni razvojni koraci okji inače vode do kretanja. Obzirom da bebe ne mogu videti svoja stopala u dubku, one nemaju povratnu vizuelnu informaciju koja prati motoričke veštine, a ako se prerano stave u dubak, rano kretanje u njemu ne samo da nema koristi, već nosi niz negativnih efekata po razvoj bebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *