Šta je limo servis?

limo servis

Limo servis nudi usluge iznajmljivanja luksuznih vozila, odnosno limuzina sa vozačem. Reč je o usluzi koja ne podrazumeva da je unapred pripremljena ruta niti stanica, pa sam klijent određuje kada će se krenuti na put i odakle se polazi. Takođe, korisnik usluga određuje koliko dugo će koristiti usluge servisa, koje je odredište i dr.

Od pružaoca usluge se očekuje da unapred utvrdi koja je cena uslugo i da li će se ona računato po satu, danu ili prema broju pređenih kilometara. Klijent može da bude samo jedno lice, a može da bude i više fizičkih lica koa i pravna lica, a da bi se garantovala prava i dužnosti korisnika i pružaoca usluge trebalo bi da se potpiđe Ugovor o pruženim uslugama. Naime, članom 101 Zakona oturizmu definisano je da korisnici limo servisa mogu da budu i fizička i pravna lica, a iznajmljivanje vozila sa vozačem oporezovano je opštom stopom PDV-a koja iznosi 20%.

Sve do kraja 2018. Godine Zakon o turtizmu predvuđao je uslove pod kojima je može svaki limo servis da pruža usluge, a onda je Zakonom o prevozu putnika definisano da je limo servis zapravo javni prevoz koji je moguće obaviti putničkim vozilom koje se zajedno sa vozačem iznajmljuje.

Ko može da otvori limo servis?

Za osnivanje limo servisa privredno društvo ili preduzetnik moraju da posedeuju rešenje koje donosi opštinska ili gradska uprava u čijoj nadležnosti su poslovi saobraćaja. Ovim rešenjem se potvrđuje da privredno društvo ili preduzetnik imaju kao pretežnu delatnost registrovanu “taxi prevoz”. Ali postoje i sledeći uslovi koji moraju da budu ispunjeni:

  • Broj sedišta;
  • Poslovni ugled;
  • Vozilo i vozač.

Svi ovi uslovi takođe su definisani Zakonom o prevozu putnika i to u članu 1 i 2, a sve u cilju što kvalitetnijeg i boljeg obavljanja usluga. Na osnovu potpisanog ugovora koji se u elektronskoj i pisanoj formi zaključuje obavljaju se usluge limo servisa, a prema Zakonu o PDV-u definisano je da se stopom od 10% oporezuje prevoz putnika, dok se posebnom stopom od 10% oporezuju usluge koje limo servis nudi. To znači da je od kraja 2018. godine za pružaoce limo servis usluga važeća stopa PDV.a koja iznosi 10%. 

Usluge limo servisa

U Srbiji se sve više koriste usluge koje limo servisi pružaju. Osim za transfer od aerodroma, poslovnih putovanja i vožnje po gradskoj sredini, iznajmljivanje luksznih automobile sa vozačem sve je više interesantno mladencima, pa se rado biraju limuzine za venčanja.

Poslovna putovanja podrazumevaju, pored kvalitetne i udobne vožnje, elokvetnog i ljubaznog vozača koji govori engleski, pa se ozbiljni limo servisi posebno trude da ispune sve zahteve koje klijenti traže. A cilj je samo jedan, da klijent bude zadovoljan uslugom.

Iako je u razvijenim zemljama limo servis odavno zauzeo posebno mesto na tržištu, to u zemljama u razvoju poput Srbije još nije slučaj. Svakako, kod nas interesovanje za ovaj biznis raste, pa je sve više ljudi koji bi da se oprobaju u ovom poslu. U svakom slučaju, ako želite da otovorite limo servis, zapamtite kvalitetna i proverena ualuga uvek nađe put do velikog broja korisnika.

Једно мишљење на „Šta je limo servis?“

  1. Da samo treba da napomenete da treba da budeš sin bogataša otp ti treba nekih 100.000 € samo za vozila malo više ali ok.
    Tako da običan smrtnik nema paravo ni da diše u našoj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *