Šta je potrebno za dozvolu za prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju?


Bilo da se radi o nekome ko turistički posećuje Nemačku ili živi i radi u njoj, ako dođe do umiranja osobe u samoj zemlji onda je potrebno proći određenu proceduru kako bi se dozvolio prenos posmrtnih ostataka.

U ovakvim slučajevima se radi o veoma stresnim dešavanjima i okolnostima za samu porodicu, dok se dešava i to da osobe koje su otiše da radi i žive, a nemaju bliže članove porodice koji bi o svemu mislili i sve organizovali, ostavljaju punomoćja firmama pogrebnih usluga kako bi se sahranili u svom rodnom kraju. U bilo kom slučaju od svih ovih, procedura je apsolutno ista i mogu je sprovesti isključivo članovi porodice i rodbina ili, pak, radnici pogrebnih firmi sa potpisanim i overenim ovlašćenjem.

Ko izdaje dozvolu i šta je potrebno prikupiti?

Prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju funkcioniše po istom principu kao prevoz pokojnika iz bilo koje zemlje u inostranstvu za Srbiju. Ono što je potrebno da bi se prevoz organizovao i sproveo jeste dobijanje dozvole, tj. sporovdnice posmrtnih ostataka. 

Sprovodnica se dobija od strane konzulata ili ambasade naše države u zemlji gde je osoba preminula, a za njeno dobijanje potrebno je podneti zahtev uz sledeću dokumentaciju.

Najpre, potrebno je uz zahtev da se preda izveštaj lekara o smrti osobe, što znači da se nakon smrti najpre obaveštava hitna pomoć, kao i svuda što je pravilo, te na osnovu njihovog izlaska na teren lekar izdaje kompletan izveštaj. Uz njega predaje se pasoš preminule osobe, kao i izvod iz matične knjige umrlih. Taj izvod izdaje zemlja prijema. Da bi se kompletirao zahtev za prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju potrebno je predati i potvrdu o tačnom mestu ukopa, odnosno sahrane, da postoji grobno mesto i gde se nalazi, kao i navođenje tačnog načina prevoza. 

Kada je u pitanju prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju firme koje se time bave poseduju specijalizovana motorna vozila, pa se tako za način prevoza stavlja automobil, ali se u drugim slučajevima može dogoditi da je potrebno korišćenje broda ili aviona. 

Na koji način se vrši prevoz pokojnika?

Uz dobijenu potvrdu, odnosno sprovodnicu, određena pogrebna firma ima zeleno svetlo za preuzimanje telo preminulog i prenos posmrtnih ostataka ka mestu sahrane. Samu proceduru dobijanja sprovodnice za prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju može rodbina samostalno da organizuje, kao što smo i naveli na početku, ali sve to može biti i zadatak zaposlenih pogrebne firme koji osim prevoza prikupljaju i potrebnu dokumentaciju na licu mesta. U ovako teškim situacijama to je olakšavajuća okolnost, jer zaposleni imaju višegodišnje iskustvo koje omogućava da se procedura brže i lakše sprovede do kraja i da se prevoz omogući u najkraćem mogućem roku.

Cene ovog tipa pogrebnih usluga ne zavise od zemlje iz koje se posmrtni ostaci prevoze, već od pređene kilometraže, kao i od dodatnih zahteva, potreba rodbine ili želje preminulog, što u velikoj meri zavisi i od običaja sahranjivanja, sprovođenja određenih procedura u tom smislu, kao i od verosipovesti preminule osobe.

Uglavnom sve firme ovog vida poslovanja osim prevoza pokojnika nude i druge potrebne usluge. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *