Šta je to psorijaza?

Koža predstavlja najveći ljudski organ. Kao takva obavlja veliki broj značajnih funkcija. Njena uloga je da štiti organizam od prodora bakterija i drugih mikroorganizama, zatim igra važnu ulogu u stvaranju vitamina D – poznato je da sunčanje doprinosi povećanju koncentracije ovog vitamina, čiji je deficit povezan sa nastankom mnogih oboljenja.

Koža nas takođe hladi kad je potrebno, ali i zadržava toplotu tj. ima termoregulatornu ulogu. Pored svega navedenog, postoji još jedna funkcija kože i to ona estetska. Mnogi smatraju da se spoljašnja lepota zapravo krije u zdravoj i negovanoj koži.

Šta je psorijaza?

Nažalost, postoji veliki broj kožnih oboljenja. Jedno od njih, koje muči oko 2% svetskog stanovništva, jeste psorijaza. U pitanju je nezarazno i neizlečivo oboljenje, koje se u većini slučajeva može dijagnostifikovati rutinskim kliničkim pregledom. Reč je o bolesti koja ima tipičnu kliničku sliku. Međutim, javlja se značajno manji procenat odstupanja i tada je neophodno izvršiti dodatne preglede kako bi se ustanovila precizna dijagnoza. Tada u dijagnostici u pomoć pristupaju i patohistolozi koji analiziraju uzorak obolele kože.

crvenilo-koza

Psorijaza je hronično upalno oboljenje kože. Dermatolozi govore o psorijazi kao autoimunom oboljenju koje je genetski determinisano. To ne znači da će dete obolelog roditelja od psorijaze imati psorijazu po automatizmu. Već su šanse da će od nje oboleti povećane, kao što će izgledi da dete ‚‚nasledi‚‚ psorijazu biti dvostruko veće ako je imaju oba roditelja. Jedna petina svih obolelih od psorijaze razvije teži oblik oboljenja koji zahvata i zglobove a to je psorijazni artritis.

Psorijaza i rizik od drugih oboljenja

Naučno je dokazano da psorijatični pacijenti imaju veći rizik od nastanka metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, infarkta miokarda i kardiovaskularnih oboljenja druge prirode. Tu treba dodati i mentalna oboljenja, koja nastaju kao posledia društvenog pritiska i diskriminacije sa kojom se susreću pacijenati sa psorijazom. Dodatni problem pacijentima obolelim od psorijaze predstavlja društvena diskriminacija kojoj su izloženi u vreme izraženih promena na koži. Okolina i samo društvo, u svojoj neupućenosti, ne prihvataju ljude sa psorijazom jer strahuju da se bolest može preneti. Sve to sa sobom povlači brojne posledice kod ljudi sa psorijazom kao što su gubitak samopouzdanja, povlačenje u sebe, nastanak depresije i anksioznosti.

Lečenje psorijaze

Brojne studije, ali i klinička praksa su dokazali da lečenje ide sporije i daje slabije rezultate kod pacijenata koji su gojazniji, kao i kod onih koji konzumiraju alkohol i cigarete. Uočljivo je i to da pacijenti oboleli od psorijaze imaju višak kilograma te im se zato savetuje pravilna ishrana. Pokazalo se da lečenje treba da bude individualno kako bi zadovoljilo potrebe svakog bolesnika. Pritom, najčešće se kod manjih površina kože zahvaćenom upalom mahom sprovodi lokalna terapija, samo pod uslovom da nisu na specifičnim lokalizacijama (lice, šake i stopala). Dermatolozi u svojoj praksi 1% površine kože ‚‚mere‚‚ dlanom samog pacijenta. Ukoliko je psorijaza zahvatila površinu kože koja je veća od 10 dlanova, takva forma bolesti zahteva sistemsko lečenje. Tok psorijaze nije predvidiv, mada ukoliko se bolest lokalizuje, uz adekvatnu terapiju može se držati pod kontrolom.

gubitak-tezine

Danas su u medicini dostupni brojni preparati, kortikosteroidi, retinoidi, biološki lekovi, fototerapije. Reč je o bezbednim i efikasnim terapijama koje daju dobre rezultate. Naučnici širom sveta rade na iznalaženju boljih i savremenijih terapija u cilju olakšavanja svakodnevice i poboljšanja kvaliteta života pacijenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *