Šta ne smete propustiti u poseti Milanu?

Prva asocijacija na Milano je svetska modna scena, revije, predivni skupoceni komadi garderobe, dizajneri, manekenke. Milano je dom nekih od najvećih imena svetske mode – Valentino, Missoni, Prada, Fiorucci, a u ovom gradu se nalazi i najstariji (a možda i najlepši) svetski tržni centar – Galerija Vittorio Emanuele II. 

Kao što možete primetiti, kada govorimo o Milanu, superlativa ne manjka – sve je naj, a verujte ne preterujemo, zaista tako i jeste. Međutim, iako je moda prva asocijacija na ovu svetsku metropolu, ona bi čak mogla pasti u senku u poređenju sa svim ostalim znamenitostima grada.

Katedrale, crkve, trgovi, muzeji, palate, institucije kulture, parkovi, pa čak i groblja – sve je monumentalno i zadivljujuće. Ako krećete na Milano putovanje, napravite plan na vreme, jer u suprotnom nećete znati kuda pre – a toliko je toga što vredi videti. U nastavku vam donosimo listu sa predlozima koji sadrže najbolje od najboljeg iz milanske ponude!

Trg Duomo i Milanska katedrala

Piazza del Duomo je najveći trg u Milanu, a ujedno je i dom najveće gotske katedrale u gradu. Katedrala broji 2000 statua i čak 135 tornjeva. Izrađena je od kamena, a njena unutrašnjost je jednako impresivna kao i spoljašnjost. Možete se popeti na krovne terase katedrale kako biste mogli da uživate u pogledu na neverovatne gradske pejzaže. 

Katedrala je otvorena svakog dana od 9 do 19h, ali gužve su ogromne. Kupite kartu online ili dođite bar pola sata ranije pre otvaranja.

Tržni centar Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II svedoči o tituli Milana, gde vas vodi turistička agencija Novi Sad, kao jedne od svetskih prestonica mode. Ova čudesna arkada sa staklenim plafonom povezuje trg Duomo i operu Teatro alla Scala, a oivičena je kafićima i vrhunskim buticima, kao što su Guči, Luj Viton i Prada. 

Galerija je odlično mesto za kupovinu, ali i za razgledanje, jer je njena unutrašnjost nesvakidašnje lepa. Ako želite da budete poput lokalaca, popijte espreso naslonjeni na šank.

Zamak Sforca iz 15. veka

Uprkos svom imenu, Castello Sforzesco (zamak Sforca) više liči na tvrđavu sa velikim dvorištem nego na zamak. Kompleks ima biblioteku i nekoliko muzeja. Neki od njih sadrže dela Mikelanđela i da Vinčija, kao i umetnosti i artefakte iz starog Egipta.

Ulaz u dvorac je besplatan, ali ulaz u muzej se naplaćuje oko 5 € (ulaz je besplatan svake prve nedelje u mesecu i svakog prvog i trećeg utorka u mesecu posle). Zamak se nalazi na oko 800 metara severozapadno od Duoma. Zamak ponedeljkom ne radi, a otvoren je od utorka do nedelje, u periodu od 7 do 19.30h.

Muzej Leonarda da Vinčija

Nacionalni muzej nauke i tehnologije Leonardo da Vinči jedno je od najinspirativnijih i najzanimljivijih istorijskih mesta u Milanu. Spolja je to renesansni manastir. Unutra ćete pronaći bogatu izložbu interaktivnih i edukativnih eksponata. 

U muzeju ima mnogo toga za videti i naučiti, od stvarnih 3D realizacija da Vinčijevih mehaničkih dizajna, do avijacije, atomske fizike, kretanja i multimedije koji vam omogućavaju da istražujete galaksije. Imaćete priliku da vidite pravu podmornicu iz Drugog svetskog rata u prirodnoj veličini i brojne druge atrakcije.

Cena karte je 10 €, a muzej je otvoren u sledeće vreme: utorak – petak od 9.30 do 17h, subota – nedelja od 9.30 do 18.30h.

Da Vinčijeva Tajna večera u crkvi Santa Maria delle Grazie

Naizgled jednostavna renesansna crkva u centru Milana u manastiru krije jednu od najdragocenijih slika svih vremena – mural Leonarda da Vinčija, Tajna večera. Ulaz u crkvu je slobodan, ali za ulaz u manastir, gde se slika nalazi, moraćete da čekate. Imaćete ograničeno vreme, svega 15 minuta, za posmatranje čuvene slike. 

O Tajnoj večeri se ispredaju brojne urbane legende, podstaknute romanom Dena Brauna Da Vinčijev kod, stoga se nemojte iznenaditi ako primetite da posetioci pokušavaju da rastumače skrivene poruke na slici. Crkva je otvorena dvokratno – svakog dana od 7 do 12h i popodne od 16 do 19.30h.

Milanska Skala

Možda će vas prvi pogled na fasadu milanske Skale razočarati, jer nije kitnjasta i raskošno ukrašena kao druge građevine. Međutim, enterijer će vas brzo razuveriti. Skala je sva u zlatnim detaljima i crvenom plišu. Zgrada je grašena u 18 veku, a pozorišne lođe su raspoređene na četiri nivoa, ukrašene pozlatom i teškim brokatnim zavesama. 

U milanskoj Skali možete gledati i slušati operu, orkestarski koncert ili klasične balete. Imajte na umu da sedišta sa kojih se pruža dobar pogled na scenu koštaju oko 150 €.

Gastronomski specijaliteti

Ako ste mislili da se Milano diči modom, čekajte da priupitate lokalce za gastronomsku ponudu! Severna Italija je poznata po svom rižotu, ali jedan specijalitet koji možete probati u Milanu je lokalna verzija sa šafranom. Svaki kuvar u Milanu ima svoj poseban pristup pripremanju jela, ali savršeno al dente rižoto alla Milanese treba da ima pravi balans ukusa između upotrebe masti i parmezana, i sa pravim prstohvatom šafrana da donese svoju aromu i zlatni sjaj .

Milanska tradicija – aperitivi

U Milanu je ispijanje aperitiva dugogišnja tradicija pre večere. Sve je počelo u Torinu iz 18. veka, rodnom mestu vermuta. Međutim, Milano odnosi ubedljivo prvo mesto za moderne aperitive, sa sjajnom kolekcijom barova u centru grada. Jedan od omiljenih u gradu je bar Baso na Via Plinio, dom popularnog negronija. Za oko 10 evra uživajte u čaši uz ciketi (mali tanjir grickalica), odakle možete nastaviti u dobar noćni provod. Aperitivi se uglavnom piju između 18 i 21h.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *