Šta raditi ukoliko izgubite pasoš na putovanju?

Iako naša putovanja u inostranstvo najčešće obeleže lepi momenti i uspomene koje dugo pamtimo, nije retkost da tokom boravka van zemlje dođe do gubitna ličnih stvari, nekada i dokumenata poput pasoša. Ovakve nepredviđene situacije, uz činjenicu da su stresne, dovode nas do pitanja – šta uraditi kada izgubite pasoš na putovanju? Donosimo vam sve važne informacije i odgovor na pitanje šta učiniti u ovakvoj situaciji.

Procedura nakon gubitka pasoša

Kada primetite da vašeg pasoša nema, nakon provere hotelske sobe ili garderobe, najvažnije je brzo reagovati, a prvi korak u formalnoj proceduri koja se mora ispoštovati pri gubitku isprave poput pasoša je odlazak u lokalnu policijsku stanicu i prijava nestanka pasoša.

U lokalnoj policijskoj stanici prijavljujete gubitak pasoša, a službenici će vam izdati potvrdu da ste gubitak pasoša prijavili policiji. Nakon dobijanja potvrde o gubitku pasoša, sledi obraćanje nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u državi u kojoj se nalazite. Ukoliko se nalazite na nekoj od dalekih destinacija gde potencijalno nema predstavništva Republike Srbije, pogledajte spisak diplomatsko-konzularnih predstavništava naše zemlje u svetu i nadležnih predstavništava za zemlje u kojima ambasada i konzulata nema.

Po prijavi diplomatsko-konzularnom predstavništvu dobijate putni list koji služi isključivo za povratak u zemlju i nije moguće da ga koristite za ponovni odlazak u neku drugu državu.

Ovaj dokument ima rok važenja od 60 dana.

Šta je potrebno za dobijanje putnog lista?

Kako biste u diplomatsko-konzularnom predstavništvu dobili putni list, neophodno je da priložite dokument kojim se dokazuje državljanstvo Republike Srbije (izvod iz matične knjige rođenih koji nije stariji od 6 meseci), dokument koji potvrđuje Vaš identitet (lična karta ili vozačka dozvola), potvrda iz policije o nestanku pasoša, izjava o okolnostima pod kojima je pasoš izgubljen (na licu mesta). Uz to, neophodno je priložiti i popunjen formular za izdavanje putnog lista, tri fotografije u boji dimenzija kao za ličnu kartu i platiti konzularnu taksu prema instrukcijama iz konzulata.

Gubitak pasoša na putovanju koje organizuje turistička agencija

U situacijama kada na putovanje odlazite u organizaciji turističke agencije i kada se dogodi gubitak pasoša, turistička organizacija ne snosi nikakvu odgovornost. Prema opštim uslovima putovanja, putnik je u obavezi da o svom trošku pribavi nove putne isprave i snosi sve potencijalne posledice gubitka pasoša.

Destinacije većeg rizika

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na svom sajtu nudi i informacije o rizičnim destinacijama za odmor i gde je opasnost da budete opljačkani veća. Prema utiscima i informacijama koje srpski turisti donose po povratku sa svojih odmora, najčešće destinacije na kojima se dešavaju krađe ličnih dokumenata u Grčkoj su na Zakintosu, Kavosu na ostrvu Krf, mestu Faliraki na ostrvu Rodos, kao i mesta Hersonisos i Malia na Kritu.

Treba biti obazriv i prilikom putovanja u letovališta Italije i Španije, gde zbog velike cirkulacije turista ima brojnih džeparoša, te su krađe ličnih stvari veoma česte.

Kada su u pitanju regionalne destinacije, popularne među našim turistima za letovanje, iskustva iz Albanije među gostima iz Srbije su najčešće pozitivna i retke su krađe. Ipak, treba obratiti pažnju prilikom boravka na plažama ili u pešačkim zonama u Draču, Sarandi i mestu Ksamil. U pitanju su izuzetno popularna letovališta u Albaniji, te zbog većeg broja turista, krađe ličnih stvari se dešavaju, u obimu kao i u Grčkoj, Crnoj Gori ili drugim regionalnim destinacijama.

Saveti za jednostavniji prolazak kroz proceduru

Kako biste stresne situacije nakon gubitka ličnih dokumenata predupredili i proces dobijanja putnog lista olakšali, preporučujemo da pre putovanja svojim telefonom fotografišete pasoš ili da kreirate fotokopiju prve stranice. Na ovaj način, imaćete broj originalnog dokumenta, što umnogome olakšava dobijanje novog pasoša i putnog lista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *