Statistike krađe u malim i srednjim preduzećima

U avgustu ove godine medijski magnat Globe Newswire objavio je na svojoj stranici informaciju da je međunarodna osiguravajuća kuća Hiscox uradila studiju pronevere za 2017. godinu u kojoj su detaljno prikazali pregled pronevere i krađe zaposlenih u Američkim kompanijama. Rezultati pokazuju da su američke kompanije u kojima su službenici izvršili nelegalne radnje prošle godine izgubile u proseku 1,13 miliona dolara. Mala i srednja preduzeća (manje od 500 zaposlenih) i dalje su žrtve krađe zaposlenih, što predstavlja oko 68 posto slučajeva.

Ovo je treća godišnja studija pronevere kompanije Hiscox koja istražuje slučajeve krađe u okviru preduzeća i svi su bili procesuirani u američkom saveznom sudu 2016. godine.

Potreban je određeni nivo poverenja između zaposlenih i njihovih poslodavaca, to je preko potrebna stvar za uspešno poslovanje„, rekao je Doug Karpp, rukovodilac sektora za slučajeve kriminala u Hiscoxu.

„Kada dođe do situacije da se to poverenje proneveri zbog toga što zaposleni ili izvršni načelnik nekog odeljenja nešto ukrade, to može imati finansijski i emocionalno značajan uticaj na celu organizaciju ili firmu.

Vlasnici firmi i rukovodioci bi trebalo da se ograde i naprave izvestan pomak od potpunog i slepog poverenja do – nazovimo ga “inteligentnog poverenja” – kako bi bili sigurni da mogu u svakom trenutku locirati i sprečiti krađu zaposlenih. “

Zato, da ne biste imali glavobolje i smišljali načine kako da napravite sitem nadzora u firmi sa više zaposlenih, posetite videonadzor.net i dobićete profesionalni savet i sigurnog partnera u poslu obezbeđenja.

Znaci rizika

Iako ne postoji „tipičan“ način pronevere i krađe, izveštaj Hiscoxa ukazuje na nekoliko zajedničkih obeležja ovih kako ih često nazivaju “kriminalaca u odelu”. Osobine takvih ljudi su:

– srednje godine počinilaca, oko 48 godina;
-nešto veći broj žena nego muškaraca počinilo je ovu vrstu zločina (51% žena vs 49% muškaraca); i
-sektori finansija i računovodstva su najčešće na meti takvih nepoštenih službenika  (37%).

Oni koji rade pronevere i nelegalne mahinacije na poslu ne biraju cilj – njihov plen mogu biti firme svih veličina i oblasti poslovanja. Iako u velikim kompanijama (500 zaposlenih ili više) ima manje slučajeva pronevere (24% slučajeva), one međutim imaju tendenciju da imaju veći gubitak u poređenju s malim i srednjim preduzećima.

Prema istraživanjima, od svih industrija i preduzeća, oblast finansijskih usluga je i dalje na vodeća na listi najvećeg broj slučajeva krađe i pronevere zaposlenih (18%) . Finansijske usluge su u vrhu liste gubitnika u svim industrijama, sa više od 120 miliona dolara po godini.

Anatomija šeme

Gotovo jedna četvrtina prijavljenih krađa zaposlenih odnosila se na velike gubitke – one od preko milion dolara. Ti veliki gubici su rezultat plana kojim se u vremenskom intervalu više puta preusmeravaju male svote novca, što ih čini izuzetno teškim za otkrivanje. Ove šeme obično traju godinama. Zapravo, 29 posto krađe službenika trajala je više od pet godina. Prosečni gubitak za slučajeve koji su trajali pet godina ili više bio je 2,2 miliona dolara, a za slučajeve koji traju 10 ili više godina, prosečni gubitak iznosio je 5,4 milona dolara.

Krađa fondova/budžeta i gotovine je najčešća šema pronevere, (desila se u više od jedne trećine svih slučajeva) za njom slede prevare sa čekovima (22%).

Krađe delova fondova ili drugih novčanih sredstava najčešće su počinile žene (56%), a u 70 posto slučajeva prevare desilo se u preduzećima sa manje od 100 zaposlenih.

Upozoravajući znaci pronevere u firmi

Mnogi vlasnici firmi krive sami sebe zbog toga što su uopšte dopustili da se krađa dogodi, ali znakovi upozorenja često su suptilni.

Hiscox je identifikovao pet uobičajenih osobina osoba koje treba nadzirati:

Inteligentni i znatiželjni: prevaranti i lopovi često žele znati kako sve funkcioniše u firmi. Kad nauče proces rada, veoma su sposobni da njime manipulišu za postizanje vlastite dobrobiti.

Ekstravagant: Pazite na službenika čiji način života nije proporcionalan njegovoj plati.

Sklon riziku: onaj koji se bavi prevarama i proneverom često ne poštuje pravila i nije vredan radnik. Često je sklon ekstremnim akcijama – od prebrze vožnje auta do preteranog korištenja bolovanja.

Duhoviti i ambiciozni: onaj ko je sklon proneverama i krađi često ume doći rano na posao, ostajati do kasno bez odmora. Često se predstavlja predan firmi za koju radi,  zapravo nastoji da ne bude uhvaćen.

Nezadovoljni: zaposleni koji oseća da se prema njemu ne postupa sa poštovanjem, može biti u iskušenju da ukrade „samo da izravna račune sa nadležnim“. Ponekad su to osobe veoma nervozne, sa čestim promenama u ponašanju.

Osobama koje su sklone proneveri obično misle na tri stvari da izbegnu zločin – na sredstvo ili način, motiv i priliku„, rekao je Karpp.

„Vlasnici kompanija i rukovodioci trebaju obratiti pažnju i razumeti znakove upozorenja i spomenute uobičajene šeme pronevera kako bi umeli da identifikuju poslove u kojima moraju pooštriti mere sigurnosti i sprovesti kontrole kako bi takve potencijalno loše poteze sprečili i držali te osobe u javnosti.“

Hiscox ima sledeće savete iz prakse, a vezane za krađu i proneveru u kompanijama:

Sprečiti proneveru pre nego što se dogodi pokretanjem sistema provera. Na primer, u malim firmama bolje je raditi isplate na ruke, ne ostavljujući mesta za krađu novca i prikrivanje tragova.

Otkriti prevaru u ranoj fazi. Tako neće doći do većih incidenata; ovde je ključna stvar “znati za čim tragati”, važna stvar u uočavanju pronevere.

Ublažiti uticaj koji neka pronevera ili krađa ima na firmu tako što ćete osigurati svoje poslovanje, podići tužbu protiv počinioca.

Američka kompanija Hiscox nudi specijalne polise osiguranja za sve vrste specijalnih rizika, uključujući tu širok spektar profesionalnih grešaka i propusta, opšte odgovornosti, sofisticirane tehnologije za nadzor, cyber bezbednost i sigurnost podataka, medijske odgovornosti, odgovornosti za upravljanje, kriminala, otmice i otkupnine, terorizma i proizvoda osiguranja od komercijalnih nekretnina.

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *