Sve što morate znati o prevozu bolesnika u inostranstvo

Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. U želji da ozdravi, čovek je spreman da ode i na kraj sveta.

U nekim situacijama, uglavnom ozbiljnim, bolesnik biva prinuđen da na dalje lečenje otputuje za inostranstvo.

Prvi bitni korak koji se preduzima jeste prevoz bolesnika od kuće ili klinike u matičnoj zemlji do određene klinike u inostranstvu. Što je osoba bolesnija i manje pokretljiva, to će joj dugo putovanje teže pasti. Takođe postoji šansa da putovanje ozbiljno ugrozi život i pogorša stanje bolesnika. O svemu tome treba razmišljati i uzeti u obzir pre bilo kakvog kretanja na put.

Putovanje se organizuje u dogovoru sa lekarom pacijenta.

Prevoz bolesnika običnim vozilom je rizik

Prevoz bolesnika običnim vozilom se nikako ne preporučuje, naročito ako se radi o teškom bolesniku koji treba da bude pod stalnim medicinskim nadzorom. U tom slučaju ne postoji obično vozilo, koliko god luksuzno i prostrano bilo, koje može da zameni sanitetski prevoz.

Ukoliko je bolesnik svestan i pokretan, a ne postoji mogućnost da se preveze sanitetom, onda se treba pridržavati pravila kako vožnja običnim vozilom ne bi naškodila pacijentovom zdravlju.

Broj osoba u vozilu se treba svesti na minimum. Dovoljno je da u vozilu budu vozač, pacijent i osoba koja brine o pacijentu.

Ukoliko je bolesnik nepokretan ili slabo pokretan, mora se voditi računa o njegovom položaju. Idealno bi bilo da leži, a ukoliko sedi, mora se često menjati njegov položaj sedenja.

Vozač treba da bude pažljiv i profesionalan, jer i najmanja trzavica vozila može da uznemiri i potencijalno pogorša psiho-fizičko stanje pacijenta.

Naročito su osetljivi pacijenti sa povredom kičme. Kako bi im bilo što udobnije, preporučuje se obaranje prednjeg sedišta do kraja, kako bi pacijent putovanje mogao da provede u ležećem položaju.

Takođe treba voditi računa o terapiji pacijenta, treba poneti adekvatnu hranu i dovoljno tečnosti. Lekovi moraju biti na dohvat ruke osobi koja brine o bolesniku. Poželjno je da obolela osoba pre putovanja popije tabletu protiv mučnine.

Prevoz bolesnika sanitetskim prevozom

U većini slučajeva, ukoliko bolesnik mora da nastavi lečenje u inostranstvu, znači da se radi o nekoj ozbiljnoj bolesti. Sanitetski prevoz je u slučaju teško obolelih ljudi, kao i onih koji se nalaze u komi, jedino ispravno rešenje.

Sanitetski prevoz omogućava pacijentu da se što bezbolnije odveze u inostranstvo, u ležećem ili sedećem položaju. U sanitetskom vozilu se nalaze invalidska kolica i ostala otropedska pomagala za slabo pokretne osobe.

Bolesnici koji stalno leže su skloni pojavi dekubitus. Kako se njihovo stanje ne bi pogoršalo tokom vožnje, u sanitetskom prevozu se nalazi antidekubitalni madrac.  Radi udobnosti i osećaja kao kod kuće, na ležaju se nalaze jastučići i mekano ćebence.

Sve u sanitetskom vozilu je besprekorno čisto i sterilno.

Sanitetsko vozilo je klimatizovano. U njemu je temperatura ujednačena i prijatna tokom cele vožnje, bez obzira na spoljnu temperaturu.

Vozači sanitetskih vozila su profesionalni i voze pažljivo jer imaju stalno na umu da bilo kakvo truckanje može da naškodi bolesniku. Zahvaljujući putničkom ogibljenju, sanitetska vozila su izdržljiva na udare koji nastaju zbog loših puteva.

Kako bi se sprečila bilo kakva neprijatnost na granici, treba poneti svu moguću medicinsku dokumentaciju. Velika prednost saniteta jeste što ima prioritet u odnosu na druga vozila prilikom prelaska granice.

Odabir sanitetskog prevoza

Prilikom odabira prevoza, treba imati na um isključivo potrebe pacijenta.

Uz pomoć odgovarajuće medicinske i tehničke opreme, moguće je tretirati bolesnika prilikom putovanja kao u sobi na intenzivnoj nezi. Ukoliko je bolesnik iz hirurške sale poslat na dalji tretman u inostranstvo, treba odabrati najbolje opremljeno i tehnički najispravnije sanitetsko vozilo.

Sanitetsko vozilo je moguće opremiti svim neophodnim lekovima, inekcijama, infuzijama. Obavezna je boca sa kiseonikom, kao i set za intubaciju i reanimaciju.   

Na zahtev osobe koja zatraži uslugu saniteta, može se organizovati i odgovarajuća medicinska pratnja. Medicinska sestra se u svakom slučaju preporučuje, ali ukoliko je neophodno, mogu krenuti i lekari.

Ukoliko je bolesna osoba poslata na lečenje u inostranstvo, boljeg rešenja od sanitetskog prevoza nema, dok je sve ostalo rizik. Zdravlje nema cenu, a toga su svesni ne samo bolesni ljudi i oni kojima je voljena osoba bolesna, već i sanitetski prevoznici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *