Teniska vest za istoriju: Dvadeset prvi grend-slem Đokovića


Centralno dešavanje ovih junskih i julskih dana u svetu sporta je pored kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci i kvalifikacija za evropska klupska fudbalska takmičenja svakako i najveći teniski turir na svetu, popularni Vimbldon.

Svako ko voli tenis vesti iz ovog sporta je sa oduševljenjem pratio. Cela Srbija se sa pravom nadala novom trofeju verovatno najboljeg tenisera ikada, Novaka Đokovića.

Gledaoci širom Srbije su imali prilike da isprate mečeve Đokovića na televizijskom javnom servisu te stoga nije bilo moguće da vesti vezane za tenis promaknu ikome ko se i minimalno potrudio da ih sazna. A one su za nas na kraju bile i više nego radosne…

Noletov put do trofeja nije bio nimalo lak, uzimajući u obzir dešavanja vezana za njegovo delanje od samog početka ove godine, ali o tome nećemo sada govoriti, jer je vrlo verovatno da i vrapci na granama znaju priličan broj stvari vezanih za to.

Đokovićev put ka Vimbldonskom peharu 

Pred Đokovićem su redom padali Kvon, zatim Kokinakis, posle njega naš Kecmanović, a potom i Van Rihtoven. Prva velika prepreka pred Novakom se iskazala u liku Janika Sinera, mlađanog Italijana pred kojim su tek veliki teniski uspesi. Siner je protiv Srbina imao prednost od 2:0 u setovima i dok su mnogi pred malim ekranima brisali znoj sa čela, ono najlepše se tek čekalo. Đoković je svoje fanove „izistinski razmazio“ tako da je i pri takvom rezultatu malo ko verovao da je pred njim kraj na ovogodišnjem Vimbldonu, te da neće uspeti da odbrani trofej osvojen prošle godine (za koji se ruku na srce nisu ni računali bodovi koji se brane, ali to na kraju nije zanimalo u velikoj meri skoro nikoga, bitno je bilo da broj osvojenih grend-slemova bude 21).

Da se Novak Đoković diže kao Feniks iz pepela i protiv motivisanog Italijana uspeva da preokrene bila je tog dana najradosnija teniska vest u našoj zemlji. Pobeda od 3:2 poslala ga je u polufinale, gde je bio još jedan veliki izazov. Ako Kameron Nori nije najteži mogući protivnik koji je mogao da se nađe sa druge strane mrežice u tom trenutku, onda ipak nije bilo zanemarljivo to što je na svojoj strani imao izrazito glasnu britansku publiku. Ni ovaj momak se nije najbolje snašao te je Novak u finale prošao sa solidnih 3:1 i zakazao duel sa dobrim prijateljem, nestašnim dečkom današnjeg tenisa, Australijancem Nikom Kirjosom.

Najbitnija vest iz teniskih krugova još pre odigravanja finala je bila ta da je Rafael Nadal zbog povrede morao da preda meč Kirjosu te je ovaj na raspolaganju imao mnogo više vremena za odmor i pripremu da Vimbldon i osvoji. Ipak, nije da se Đoković nije sretao i sa većim izazovima u svojoj bogatoj karijeri.

Lep nedeljni julski dan u Srbiji izmamio je ljude da prate Novakov meč kako u baštama kafića i na splavovima tako i u svojim domovima, a Đoković nije razočarao. Australijanac je posle osvajanja prvog seta upao u Noletovu „zamku“ te je naš as osvojio novi trofej u Velikoj Britaniji, a svoj dvadeset prvi grend-slem u karijeri, te se uskoro nadamo i novima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *