Tri stvari koje morate da znate ako koristite kotao na pelet

Pelet predstavlja gorivni materijal koji je danas izuzetno popularan i tražen, kako u svetu, tako i kod nas. On ima karakterističan oblik malih cilindara po kojem je prepoznatljiv, a koji su napravljeni od presovanog drveta. Spada u neiscrpne izvore energije, ali ujedno i obnovljive. 

Proizvodi se u skoro svim zemljama sveta što dovoljno govori o prethnodno navedeni činjenicama. Ekonološki je prihvatljiv i doprinosi održavanju životne sredine. 

Kotao na pelet karakteriše potpuna automatska kontrola i regulacija rada sistema grejanja, čime je ostavljeno mnogo manje zahteva i zadataka pred ljudima. Na korisnicima je samo da nameste podešavanja u vezi sa vremenom paljenja i gašenja gorionika, kao i da podese programe za grejanje. 

Visoka energetska efikasnost kao posledica dobrog sagorevanja

Samo jedna u nizu od stvari za koje se smatra da su prednost koju ima kotao na pelet jeste dobro sagorevanje koje za posledicu ima visoku energetsku efikasnost. Tome doprinosti dobar princip rada  koji ima kotao na pelet i savremna tehnologija koja je toliko unapređenja da je posao koji čovek treba da obavlja minimalan i jednostavan. 

Štednja se postiže time što veoma male količine ugljen monoksida utiču na sporije sagorevanje, ali i činjenica velike kalorijske vrednost. Dakle, omogućen je visok stepen iskorišćenja i održavanja konstantne temperature. A uzimajući sve to u obzir dolazimo da zaključka da su gubici energije minimalni. 

Osim toga, kao važnu prednost treba istaći i činjenicu da ovaj materijal poseduje veoma mali procenat vlage (od 8-10 %) što i te kako utiče na očuvanje radnog veka. 

Ukupna količina potrebna za jednu sezonu zavisi od više faktora od koji su samo neki: površina koja želi da se zagreje i vrsta izolacije samog objekta, vremenski uslovi, visina temperature koja se želi postići u prostoru itd.

Pravila u vezi sa održavanjem 

Kotao na pelet zahteva redovno servisiranje i održavanje kako bi dugo radio bez teškoća i kako bi se sprečilo da dođe do većih kvarova koji bi izazvali i veće troškove s obzirom da bi morali da se obebezde alternativni načini grejanja

Redovno i obavezno čišćenje treba obavljati prema uputstvu koje izdaje proizvođač i toga se treba strogo pridržavati jer od toga zavisi ispravno i neometano funkcionisanje peći. Može se reći da se razlikuje dnevno, nedeljeno i sezonsko čišćenje. 

Šta sve to treba očistiti i održavati? Treba prazniti pepeljare i posude za pepeo, čistiti ložišta i komore za sagorevanje kao i trubulatore, čeličnom četkom održavati dimne cevi u komori, očistiti povremeno stakla…

To treba razlikovati od redovnog godišnjeg servisiranja koje kotao na pelet zahteva. Njega obavlja ovlašćeni serviser i obuhvata složenije čišćenje gareži, motora izduvnih gasova i provera svih drugih elemenata i delova od kojih se kotao sastoji. 

Skladištenje materijala 

S obzirom da je već pomenuto da ovaj materijal poseduje veoma mali procenat vlage važno je sačuvati ga od iste prilikom skladištenja. I to je važan zadatak za svakoga. Zato treba obratiti pažnju gde se ovaj materijal skladišti i čuva. 

Jedan od razloga zbog kojih proizvođači koriste plastične vreće upravo se tiče adekvatne zaštite od vlage prilikom skladištenja. 

Može se kupiti u mnogim maloprodajnim objektima, ili se poručiti direktno od raznih proizvođača putem interneta, a dostava je na kućnu adresu. Pakovanja su obično od po 15 kg. Njihov transport je jednostavan, kao i skladištenje za koje nije potrebno puno mesta. Odnosno, mnogo manje nego za ostale vrste goriva. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *