Trudnoća – koji su osnovni simptomi?

Svaka trudnoća se razlikuje od žene od žene. Neke je podnose lakše i uživaju svih devet meseci u njoj, dok pojedine trudnice ukoliko imaju visoko rizičnu trudnoću moraju strogo da miruju i da se pridržavaju saveta ginekologa.


Drugo stanje podrazumeva da se telo buduće mame menja iz meseca u mesec, luče se određeni hormoni koji mogu direktno biti povezani sa raspoloženjem, materica se sve više širi i polako priprema za sam čin porođaja.
Neretko se dešava da žene, pre nego što odrade test za trudnoću jer im kasni menstruacija tog meseca, osete prve simptome koji ukazuju na trudnoću. Najčešće simptome koji signaliziraju drugo stanje predstavićemo vam u nastavku teksta.

Simptomi trudnoće – kako ih prepoznati?

Generalno, prvi simptomi trudnoće počinju da se osećaju tek nakon kašnjenja mesečnog ciklusa (to može biti period od nedelju ili dve nedelje nakon poslednjeg dana menstruacije) i oni signaliziraju ženi da se sa njenim telom nešto dešava.

Češća potreba za uriniranjem

Kada žena ostane u drugom stanju, nivo krvi u bubrezima intenzivno se povećava pa buduće mame imaju češću potrebu za uriniranjem. Vremenom, ova pojava postaje sve češća kako materica bude rasla i sve više pritiskala bešiku.

Kada je krvarenje u trudnoći jedan od simptoma?

Skoro četvrtina žena prilikom usađivanja embriona u zid materice se suočava sa blagim krvarenjem koje može trajati dan – dva. U ovom slučaju krvarenje u trudnoći može biti jedan od simptoma, pa ako žena primeti svetlo crvenu krv na vešu baš u onom trenutku kada se menstruacija očekuje, može biti sigurna da je ostala u drugom stanju.

Štucanje i podrigivanje – rani znak trudnoće

U periodu rane trudnoće, kada je tek došlo do začeća, nivo progestorona u krvi postaje sve veći. Ovaj hormon direktno utiče na opuštanje mišića za varenje pa žene imaju potrebu za češćim štucanjem i podrigivanjem.

Jutarnje mučnine – koliko mogu trajati?

Pojedine buduće mame se suočavaju sa ovom, ni malo prijatnim simptomom u trudnoći. Reč je o mučninama koje su najčešće prisutne ujutru nakon buđenja. Tada se dešava da žene povrate određenu količinu tečnosti nakon čega im ostane gorak ukus u ustima. Zbog toga nemaju apetit i čini im se da im je od određene hrane muka već na samu pomisao.
Radosna vest je ta šta mučnine traju prvih meseci trudnoće, nakon čega potpuno nestaju. Kako se budete približavale drugom trimestru tako će vam se polako vraćati i želja za pojedinom hranom, pa se možete konačno opustiti i uživati u preostalim mesecima trudnoće.

Promena raspoloženja – prepoznatljiv simptom da ste u drugom stanju

Nervoza, kao i učestala promena raspoloženja je nešto sa čim se suočava svaka trudnica. Neretko im se desi da ih rasplače bezazlena sitnica (kao na primer neka scena na filmu). S obzirom da ste pod uticajem pojedinih hormona, ovo je potpuna normalna pojava pa nemate razloga za brigu kada i sami primetite u određenim trenucima da „niste baš svoji“.
Za loše raspoloženje uvek može biti od koristi umerena vežba, šetnja na svežem vazduhu, kao i konzumiranje pojedinih namirnica koje pozitivno utiču na naše ponašanje i čine nas razdraganijim i veselijim osobama (na primer banane, žitarice, čokolada i sl.).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *