U opremanju dečje sobe bezbednost je na prvom mestu

Opremanje dečije sobe je zahtevan poduhvat, posebno ako imamo na umu da deca u igri najmanje misle na bezbednost, pa o tome mi vodimo računa umesto njih.

Jedan od prvih koraka je da njihovu sobu opremimo nameštajem koji i oblikom, ali i materijalima od kojih je pravljen, zadovoljava sve kriterijume bezbednosti.

Opremanje dečje sobe po kriterijumu bezbednosti

Nameštaj u dečjoj sobi treba da bude lagan i postojan, da dete samo može da ga pomera tamo gde želi, pa se iz tog razloga za dečju sobu kupuju manji komadi, komode, ormari, kreveti za jednu osobu, šotelje i stolice, koji se uz to lakše održavaju, dovoljno je jednom godišnje dubinsko pranje nameštaja da dečja soba bude bezbedna i zdrava okolina za dete. Treba da znate da mnogi proizvodjači nameštaja vode računa o materijalima kojima oblažu nameštaj, posebno krevete, fotelje i stolice za dečje sobe, ovde se ne misli na teksturu i boju materijala, već na to da materijal izlažu enzimima pljuvačke, na taj način se uveravaju da materijal ne ispušta štetne hemikalije. Ovakvo ispitivanje je donekle obavezno za plišane igračke, koje su velikim delom u dečjoj sobi, a deca vole da ih žvaću i tako svoje zdravlje mogu da dovedu u opasnost. Zato se biraju materijali od kojih se pravi nameštaj za dečje sobe, traže se oni koji su otporniji na fleke i oni koji najbolje reaguju na dubinsko pranje. Imate materijale koji su podložni flekama, pa ni dubinskim pranjem nameštaja ne mogu da se uklone uporne fleke i mrlje.

Dubinsko pranje nameštaja – korak do bezbednosti i zdravlja deteta

Več smo zaključili da je prilikom izbora nameštaja za dečju sobu potrebno obratiti pažnju na veličinu, na to da nije nameštaj oštrih ivica, ali i na materijale, pa je preporuka da se biraju oni koji najbolje reaguju na dubinsko pranje nameštaja. Kada odaberete nameštaj, ne treba samo da ga unesete u sobu, odredite mu mesto ili mu dete svakodnevno odredjuje mesto, premeštajući ga tamo gde mu odgovara, već posle toga sledi ono što je najvažnije za bezbednost i zdravlje deteta, a to je održavanje tog nameštaja. Površinskim pranjem nameštaja, problem se samo maskira, odnosno, prljavština se samo dublje utrljava i lepi se za nameštaj. Za razliku od klasičnog, dubinsko pranje nameštaja vrši se specijalizovanim mašinama i biorazgradivim hemijskim sredstvima za čišćenje, ona su po hemijskom sastavu takva da su bezbedna i za vrlo malu decu. Ti preparati su specijalizovani da nečistoću vezuju za sebe, a mašina prodire i do 4cm u nameštaj i izvlači smešu deterdženta i prljavštine, ali može da ukloni i najtvrdokornije mrlje. Nameštaj se ispira sve dok iz mebla ne poteče čista voda, taj princip se naziva „princip čiste kapi“, tada je sigurno krevet ili fotelja u dečjoj sobi čista, da dete može bezbedno po svoje zdravlje, naročito ukoliko pati od astme i alergija, da legne u nju. Bar jednom godišnje odvojite vreme za dubinsko pranje nameštaja u dečjoj sobi, to se danas lako organizuje, većina tih ovlašćenih servisa za pranje dolazi na kućnu adresu i nekoliko sati rešava vaš problem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *