Uzroci, simptomi i dijagnostika kandide

Kandida predstavlja gljivice koje pripadaju kvasnicama, postoji čak 150 vrsta ovog roda, ali svega njih oko 20 je važno za ljudski organizam. Određene vrste kandide nalaze se prirodno u ljudskom organizmu, čineći fiziološku floru, pa se tako nalaze na koži i sluzokoži sa ostalim gljivicama i bakterijama, u usnoj duplji, vagini, ždrelu, crevima. Međutim, problem nastaje kada se umnože preko normalnih granica, što može da se dogodi dejstvom više uzroka. Tada nastaje bolest poznata kao kandidijaza.

Faktori koji utiču na nastanak kandide?

Postoji veliki broj faktora koji može dovesti do toga da se kandida javi, tj. da se dijagnostikuje kandidijaza. Jedan od onih za koje se najčešće zna i čuje jeste velika iž duga upotreba antibiotika usled postojanja nekog zapaljenja ili infekcije. Tada je kandida skoro pa prateća i kod većine pacijenata se javlja. Kandida se javlja vrlo često kod osoba sa većim padom imuniteta, kod dijabetičara, ali i kod trudnica. Takođe se može javiti kod osoba sa određenim životnim navikama, kao što su prekomerna konzumacija alkohola, rafinisanog šećera, uopšte nezdrave hrane, kao odgovor na stres i tako dalje.

Simptomi koji ukazuju na kandidu

Širok je spektar simptoma kojima se kandida manifestuje. Tu su glavobolja, zamor, pad koncentracija, smanjena funkcija brojnih organa, ali svakako postoje određeni simptomi koji specifično ukazuju na to da se odrazila na određeni organ ili deo tela, a najčešće su to usna duplja, genitalna regija, koža i creva.
Ukoliko kandida zahvati usnu duplju pokazatelj su hrapave, bele naslage koje se javljaju na jeziku, unutrašnjem delu obraza, na nepcima, krajnicima, grlu, a to se može proširiti i na jednjak, kada se u uglovima usana javlja čak i blago pucanje kože i krvarenje. Osim ovih simptoma, tu su peckanje, bol, loš zadah, otežano disanje i gutanje.
Genitalnu kandidijazu prate svrab, peckanje, bol pri seksualnim odnosima, te pojačan sekret. Osim toga, tu je i propratno teško mokrenje. Kandida se javlja daleko više kod žena, nego kod muškaraca, a razlog tome mogu biti i sintetički veš, korišćenje neadekvatnih kupki, menstruacija, korišćenje kontraceptivnih pilula i slično. Kod muškaraca se ona javlja znatno ređe, uz blage simptome koji se najčešće ispoljavaju tokom seksualnih odnosa. Kandida kada se govori o genitalnoj regiji česta je i kod trudnica usled povećane kiselosti vaginalne sredine.
Kandida ima veliku ulogu u varenju hrane i njenoj apsorpciji, ali kada se razmožava u crevima prekomerno onda dolazi do crevne kandidijaze koja je praćena dijarejom ili zatvorom, mučninama, naduvenošću, gasovima, grčevima u stomaku…
Kada govorimo o koži, infekcija može da se odnosi na bilo koji deo tela, ali najčešće tople, vlažne i mračnije delove tela, kao što su pazuh, prepone, stopala, gde se javljaju svrab, peckanje, osip, neprijatan miris.

Dijagnostika i lečenje kandide

Kandida se može proveriti uzimanjem brisa sluzokože, ali i iz krvi u određenim situacijama. U zavisnosti od toga koji je deo organizma zahvatila sprovodi se i lečenje, lokalnom ili drugom terapijom, u zavisnosti od uznapredovalosti bolesti. Za kožu se koriste određene masti, za gentialnu infekciju vaginalete, dok se za usnu duplju obično koriste suspenzije, ali je svakako uvek prisutna i opcija lečenja određenim lekovima, poput probiotika, antimiotika i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *