Važno je birati jakne od prirodnih materijala


Stalno se i na sve strane govori o kvalitetnoj izradi garderobe za koju je od presudnog značaja prirodni materijal. A da li umemo da prepoznamo ono što nije dovoljno dobro? Većina žena će reći da izbegava kineske proizvode, jer pouzdano znaju, već na osnovu mirisa, da su tretirani različitim hemikalijama. Sa druge strane, isto tako znaju da je turski tekstil nešto najbolje što postoji. Međutim, kada ne govorimo o donjem vešu, benkicama, štramplicama i pižamama, da li znamo ne šta treba da obratimmo pažnju. Na pr. kako ćemo znati za dečiju jaknu da je sašivena od prirodnih materijala?

Šta spada u prirodne materijale?

U osnovi, prirodni materijali su pamuk, lan, svila i tome slično. Još su drevne civilizacije otkrile te materijale i vrlo ih cenile. Svila je ostala skupocen i elegantan materijal, koji nije dostupan svima. Lan je na toploj strani zemljine kugle najcenjeniji, jer neverovatno odoleva suncu i toploti.

Pamuk je materijal, koji u kombinaciji sa elastinom bude pun pogodak. Međutim, kada su u pitanju dečije jakne, ono što je najvažnije, a tiče se kvalitetnih materijala, nalazi se, pre svega, u pstavi, okovratniku i punjenju jakne.

Prirodni materijali za dečije jakne

Ubrzan razvoj u tekstilnoj industriji, uslovio je masovnu proizvodnju veštačkih materijala. S obzirom na njihov kvalitet i izdržljivost, formirana je i cena, pa može biti znatno niža. To je ono što, nekada i nužno zavede kupce (posebno u zemljama sa niskim standardom). Međutim, ukoliko se osmotri šira slika, jasno je da su jedino prirodni materijali ono što odgovara koži naše dece. Kada kupujete dečije jakne, pogledajte od kakvog je materijala u celini, ali se posebno fokusirajte na područja u kojima tkanina dodiruje dečiju kožu.

U suštini, recimo kod zimskih dečijih jakni, spoljašnji sloj i mora biti napravljen od sintetičkih vlakana ili specifičnog najlona, kako ne bi upijao vodu. Zato bi trebalo da nastojite da na okovratniku ili kragni  dečije jakne obavezno budu prirodni materijali. Tu tkanina dodiruje lice, vrat i uši, a to su vrlo osetljiva područja.

Zatim, možete pogledati kako su rešeni delovi oko ruku i kapuljača, mada se tada ne podrazumeva konstantno dodirivanje  tkanine i kože. Ukoliko su dečije jakne punjene, poenta je da dobro prijanjaju uz dečije telo i da ga izoluju od hladnoće, za šta su prirodni materijali jedino rešenje.

Karakteristike dobrih materijala

Prirodni materijali će učiniti da se vaše dete oseća prijatno u odeći koju nosi. Oni doprinose tome da preko njih koža može da diše, da zadržava svoju vlažnost, da se ne znoji i ne upali. S tim u vezi je i činjenica da prirodni materijali odeću čine komfornom, što je za decu veoma bitno. Ukoliko su, recimo dečije jakne od veštačkih materijala, stvaraće deci teskobu i činiti ih razdražljivom, posebno ako su u pitanju mlađa deca.

Naposletku postojanost i trajnost tkanine zavisi upravo od materijala. Veštački se vrlo brzo potroše, pohabaju, odeća ostaje bez boje i prvobitnog oblika. Dokaz tome su, recimo, dečije jakne od prirodnih materijala, koje i kada su oprane na višoj temperaturi, zadržavaju punoću i sjaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *