Važno je koje gume na automobilu imate

Proleće i lepo vreme svake godine pored lakše i udobnije vožnje, vozačima donese još jedan trošak. To je zamena zimskih guma koje su po zakonu obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila. To više i nije novina, ali nas svakog novembra i aprila čekaju gužve i zakazivanje u vulkanizerskim radnjama da se zamene zimske, odnosno letnje gume. Da zimske gume možete voziti i leti, to može, ali letnje gume zimi nikako.

Ta razlika nije uvedena tek tako, da bi se nametnuo trošak vozačima. Jednostavno zimski i letnji uslovi vožnje nisu isti, pa tako ne može biti svejedno koje gume imate u datom trenutku. Da bismo pojasnili neke osnovne nedoumice, važno je sagledati šta podrazumevaju zimske, a šta letnje gume, odnosno koje su njihove karakteristike.

Gume za zimske uslove na putu

Zimske gume, kao što i sam naziv upućuje, posebno su napravljene gume koje imaju svoje prednosti na temperaturama ispod sedam stepeni i svojim osobinama, tj. smešom i šarom, bolje se ponašaju u zimskim uslovima sa snegom, poledicom, niskim temperaturama, i pružaju vam sigurniju i bezbedniju vožnju. Što je dublja šara zimske gume, to je bolje, a postoji i zakonski minimum koji se mora poštovati. Investiranje u dobre i kvalitetne zimske gume, kakve su Michelin letnje gume i zimske, ujedno može da vas sačuva od česte kupovine novih guma svake sezone. 

Dobar izbor su Michlen letnje gume

U letnjem periodu najbolje je koristiti letnje pneumatike, iako zakonom nije definisano da ne smete koristiti zimske. Mnogi, zbog uštede, češće i leti koriste zimske pneumatike, ali im to u suštini stvara dodatni trošak. Zimska guma se u letnjim uslovima brže i više troši, duži je zaustavni put prilikom kočenja. Samim tim ste nebezbedniji, a i pre ćete morati da kupujete nove gume. Naravno, i kada dođe vreme za kupovinu guma, mnogima budžet definiše izbor i brend. 

Ponuda i izbor su veliki, proizvođači, kojih je sve više, se utrkuju za vašu pažnju i odabir. Možete se nekad osečati nesigurno ako razmatrate neke manje poznate marke i modele. Jedno je sigurno, odabirom poznatog i priznatog proizvođača kakav je Michelin, definivno nećete pogrešiti. Veliki izbor njihovih modela, Michlelin letnje gume, Michelin zimske, kao i univerzalne gume, kao i toliko dugo postojanje i razvoj, učiniće vaš izbor sigurnim i pouzdanim. Bilo da vozite automobil, motocikl, neki terenac ili teretno vozilo, uz  Michelin možete napraviti optimalan izbor.

Kupovina guma svake godine ili ređe

Koliko ćete često morati da kupujete nove gume zavisi od više faktora, stila vožnje, kvaliteta puteva, stanja i opterećenosti vozila. Proizvođači guma za motorna voza preporučuju redovnu kontrolu pritiska u gumama, i kod vulkanizera i samostalno, kao i pravilno skladištenje kada ih ne koristite. Isključivo zavisi od vozača, kao i samog kvaliteta nove gume, odnosno cene koja se za nju izdvoji.

Skuplje u prvom momentu možda jeste, ali ujedno i vrlo štednljivo na duže staze. I na kraju krajeva, duži vek trajanja guma sačuvaće i vaš novčanik, ali čuva i planetu, čemu se, na sreću, posvećuje sve više pažnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *