Vodič za operaciju nosa – odgovori na česta pitanja

nose-rinoplastica

U koliko razmišljate o estetskoj korekciji nosa ili su zdravstveni problemi povod za ovom intervencijom trebalo bi da imate određene informacije vezane za celu proceduru. Ipak, pre nego što odlučite da li vam je ovaj zahvat zaista potreban, pogedajte mini vodič koji smo vam pripremili, a koji sadrži odgovore na najčešća pitanja u vezi sa operacijom nosa, odnosno, rinoplastikom.

Šta je rinoplastika?

Kao što smo već spomenuli, rinoplastika zapravo predstavlja operaciju nosa odnosno zahvat kojim se menja izgled nosa. Važno je da znate da se nos sastoji od koštanog i hrskavičavog dela koji su prekriveni kožom, a sve ove strukture su podložne korekciji kako iz funkcionalnih, tako i iz estetskih razloga. Takođe, imajte na umu da se operacija nosa može vršiti tek nakon navršene 18. godine jer tada koštane strukture nosa prestaju sa rastom. Operacija traje jedan do tri sata i pre zahvata se obavezno posavetujte sa hirurgom u vezi sa svojim potrebama i očekivanjima.

Zašto se vrši operacija nosa?

Operacija nosa se izvodi usled želje da se promene veličina i oblik nosa, širina nozdrva, da se ukloni „grba“ sa nosa, da se nos podigne (da se promeni ugao između nosa i gornje usne). Sve ovo se može raditi iz estetskih razloga, ali operacija nosa je ponekad neophodna zbog deformiteta nastalih rođenjem, povredama ili zbog smetnji u funkcionisanju nosa kao što je na primer teško disanje kroz nos.
Kako se izvodi operacija nosa?
U zavisnosti od samog tipa i obima operacije, rinoplastika se izvodi u opštoj ili lokalnoj anesteziji.

Koji su potencijalni rizici?

Rizici koji su mogući nakon operacije nosa uglavnom su isti kao i kod svake druge operacije – može se javiti krvarenje, infekcije ili alergijske reakcije na anestetik. Ostale komplikacije koje se mogu javiti su ponavljano krvarenje iz nosa, otežano disanje kroz nos, bol, promena boje kože ili otok na nosu koji duže traje, nastanak ožiljka ili otvora u nosnoj pregradi.

Kako teče priprema za operaciju?

Dve nedelje pre i posle operacije treba izbegavati lekove koji utiču na zgrušavanje krvi kao što su Aspirin, Andol, Brufen, Diklofen i slični, jer oni mogu povećati sklonost ka krvarenju tokom operacije nosa ili nakon nje. Ukoliko je neophodno da konzumirate neke lekove, posavetujte se sa hirurgom pre primene bilo koje terapije. Osim toga, preporučuje se da prestanete sa pušenjem jer je dokazano da upravo pušenje usporava proces zarastanja i povećava mogućnost nastanka infekcije.

Kako teče oporavak?

Nakon operacije potrebno je da neko vreme dišete na usta. Poželjno je odmaranje u krevetu sa visokim uzglavljem, kao i primena hladnih obloga preko očiju kako bi se sprečio nastanak otoka ili krvarenja. Normalno je da osećate kao da vam je zapušen nos zbog blagog otoka ili zavoja, što je sasvim očekivano neposredno nakon operacije nosa.

Kada se operacija nosa završi, hirurg će vam staviti tampone u nos ili masku preko nosa. Tamponi se skidaju nakon tri do pet dana, dok ćete masku ukloniti nakon pet do sedam dana.

Ono što je takođe normalno jeste pojava blagog krvarenja ili sluzi naročito nakon operacije ili nakon skidanja zavoja. Uz konsultaciju sa hirurgom, možete postaviti gazu koja će sakupljati krv ili sluz, a neophodno ju je redovno i pažljivo menjati.
Očekujte da će vam biti zabranjena fizička aktivnost, naročito ona naporna, nećete smeti da tresete nos ili da naglo povlačite garderobu preko nosa.

Otoci i modrice se mogu javljati ispod očiju čak i do dve ili tri nedelje nakon operacije, ali će se nakon tog perioda potpuno povući. Svakako, možete da primenjujete hladne obloge kako biste što pre rešili ovaj problem. Naočare za sunce ili vid ne smete da nosite u naredne četiri nedelje.

Na kraju, zapamtite da ćete tek nakon određenog vremenskog perioda videti finalni rezultat jer će se oblik i izgled nosa menjati u toku trajanja samog oporavka.

Saveti prilikom odlučivanja za rinoplastiku

Naravno da ne želite da vam ovaj ili bilo koji drugi zahvat, pogotovo ne na licu, izvode neiskusni ili nedovoljno profesionalni doktori. Doktori na klinikama za estetsku hirurgiju bi trebalo da imaj završene priznate medicinske škole, medicinski fakultet i specijalizaciju u oblasti estetske hirurgije. Takođe trebate i da se informišete o klinici na kojij bi izvršili korekciju nosa jer dobri doktori bez dobrih uslova za rad ne mogu perfektno izvršiti ovaj zahvat. Zato razmotrite sve elemente koji mogu uticati na procedure estetske hirurgije i pažljivo donestite odluku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *