ZA ZDRAV I OTPORAN ORGANIZAM IZABERI PROBIOTIK

Radi održavanja imuniteta i tokom terapija različitim lekovima, naročito antibioticima, uvek se preporučuju i probiotici. Iako se nalaze i u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, kao farmaceutski proizvod predstavljaju suplement koji je dodatak ishrani. Premda nisu zamena za redovnu i uravnoteženu ishranu, umnogome mogu pomoći organizmu da očuva neophodan balans, naročito uspostavljajući ravnotežu u digestivnom traktu.

ŠTA JE PROBIOTIK?

U svakom organizmu nalaze se dobre i loše bakterije i kada normalno funkcioniše, to znači da su one u optimalnom odnosu. Nastale tegobe signal su da nam nedostaju dobre bakterije, odnosno da je došlo do bakterijskog disbalansa. Probiotici pomažu uspostavljanju telesne ravnoteže budući da predstavljaju žive mikroorganizme, odnosno dobre bakterije, čije je prisustvo neophodno za održavanje zdravlja.

DEO ISHRANE

Zdrava i pravilna ishrana znači da probiotike ravnomerno i kontinuirano unosimo svaki dan, s tim što po potrebi možemo intenzivirati konzumaciju određenih namirnica koje ih sadrže, poput jogurta, kefira, starog sira – načelno raznoraznih mlečnih proizvoda. Naravno, njihovo prisustvo se razlikuje od proizvoda do proizvoda, ali je bitno da se redovno i kvalitetno hranimo jer tako unosimo i sve druge potrebne minerale i vitamine.

POŽELJNI SUPLEMENTI

Mogu predstavljati i dijetetski proizvod, suplemente, koji se uzimaju oralnim putem, a nalaze se u formi kapsula, tableta ili u prahu. Na tržištu postoji veliki izbor probiotika, različitih proizvođača, pa je važno držati se smernica i preporuka lekara ili farmaceuta budući da se njihov sastav razlikuje – ne pogoduju svima isti jer imaju drugačiji uticaj na organizam, a koji ćemo uzeti, zavisi kako od potrebe, tako i od godina starosti.

BLAGOTVORNO DEJSTVO

Probiotici su vrlo delotvorni i pružaju mnoge benefite organizmu, bilo da se koriste preventivno, bilo kao deo procesa lečenja. Njihovim unosom pospešuju se pre svega procesi digestivnog sistema, odnosno utiču na pravilno varenje, te su poželjni kod nervoze creva, nadimanja, grčeva, gasova, dijareje ili opstipacije. Uravnoteženom probavom olakšava se obavljanje svih dnevnih aktivnosti. Osim na crevnu floru, utiču i na vaginalnu, kao i na urinarni sistem. Pogodni su i pošto podstiču smanjenje nivoa lošeg holesterola, kao i mnoge alergijske reakcije. Načelno, utiču na metabolizam, koji se ubrzava, i jačaju imunitet, koji se lakše bori i sa drugim problemima – na primer ekcemima na koži ili različitim prehladama i infekcijama.

KADA JE VREME ZA PROBIOTIKE?

Iako se mogu uzimati svakodnevno, pogotovo iz prirodnih izvora, a naročito u periodima pojačanog prisustva virusa, potreba za ovim suplementima posebno je naglašena ukoliko dođe do narušavanja balansa u organizmu, što se manifestuje različitim tegobama ili zdravstvenim problemima. Do toga naročito dolazi ukoliko smo pod stresom, nepravilno se hranimo i malo spavamo, čemu savremeni način života umnogome doprinosi. Takođe, poremećaju ravnoteže u crevnom sistemu doprinose i šećeri, kao i lekovi, naročito antibiotici uz koje je neophodno uzimati i probiotike.

DEO KUĆNE APOTEKE

Zbog izuzetno plodotvornog dejstva na organizam, kao i usled činjenice da predstavljaju sigurno dijetetsko sredstvo, probiotike treba uvrstiti i u ličnu apoteku. Takođe, poželjno je uvek ih nositi sa sobom pri putovanjima jer do problema sa probavom može doći i zbog promene vode, klime i uopšte navika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *