Zaštitite vaš dom – neka vam je mirna savest

 

S obzirom na to da živimo u vremenu ekspanzije društvenih mreža sve češći su slučajevi provala u domove dok su vlasnici na odmoru, upravo jer su tu informaciju podelili na nekoj društvenoj mreži, i ne sluteći koliko su olakšali provalnicima da odaberu baš njihov dom. Sa druge strane, živimo u savremenom dobu, kada se veoma brzo razvija tehnika i stoga je moguće zaštiti dom, kao i bilo koji značajan objekat.

Bolje sprečiti nego lečiti

U današnje vreme nema pravila, meta pljačkaša mogu biti bogati domovi ili poslovni objekti, u čijim slučajevima provalnici duže vreme prate stanje u datom objektu, ali možete biti i vi, koji smatrate da lopov u vašoj kući ne bi ništa našao. Ipak, niste u pravu. U zavisnosti od toga koliko vrednosti imate u svom domu, treba da odaberete odgovarajući sistem zaštite.

Video nadzor i alarm, proverena sredstva zaštite

Jedan od najefektivnijih sredstava protiv neželjenih upada je svakako sigurnosna kamera. Još iz akcionih filmova znamo da se pomoću  kamere najbrže može identifikovati provalnik, ako ne lik, onda određene karakteristike kao što su konstitucija, pokreti, glas. Danas postoje IP kamere koje su veoma napredne i pružaju mnoštvo mogućnosti. Takođe, video nadzor omogućava dvadesetčetvoročasovni pregled područja koje se obezbeđuje, a kamere mogu biti fiksirane ili pokretne. Video kamere su svakako preporuka za velike poslovne zgrade, šoping molove, banke, ali i prodavnice, pumpe, trafike. Snimak sa kamera može se pratiti preko tableta i pametnih telefona, što Vam omogućava da u bilo kom trenutku imate uvid u zaštićeni prostor. Video nadzor se može koristiti u kombinaciji sa alarmnom zaštitom kako bi se bezbednost podigla na viši nivo.  Alarm je najbolja opcija za prevenciju odbijanja. U tom slučaju se, ukoliko nije iskusan, lopov može uplašiti i odustati. Sa druge strane, ukoliko ste blizu mesta iz koga se oglasio alarm , možete brzo reagovati. Alarmi se mogu veoma lako ugraditi i instalirati, uz postavljanje šifre za aktivaciju i deaktivaciju, a takođe mogu se povezati i sa nadležnim licima, tako da omoguće bezbednosni sistem na koji se može sigurno osloniti. Alarmni sistem se sastoji od brojčanika i detektora za prolaz koji je postavljen blizu brojčanika. Najčešće mesto postavljanja je zid u blizini ulaznih vrata.  Zbog jednostavnosti upotrebe, i deca mogu lako da se obezbede kada ostaju sami kod kuće. Alarmi su takođe najefikasniji vid zaštite automobila i drugih prevoznih sredstava.

Senzori, nova tehnološka otkrića

Jedan od noviteta u sredstvima zaštite su senzori. Postoji mnogo vrsta senzora u zavisnosti od toga na kom principu se zasniva njihov rad. Senzori pokreta, najčešće pasivni infracrveni senzori, često su povezani sa alarmnim uređajem. S obzirom na to da ljudsko telo emituje infracrveno zračenje, detektor senzora će  registrovati to zračenje, i pokrenuće se alarmni signal.  Mikrotalasni i laserski senzor samo su još neki od tipove, a cene na tržištu su pristupačne i zanemarljive u odnosu na to koliko doprinose Vašoj sigurnosti.

Svakako ne treba živeti u strahu, ali danas su svi vidovi obezbeđivanja imovine i bilo kojih materijalnih vrednosti pristupačni, ekonomični i jednostavni za upotrebu. Odgovarajućom kombinacijom sistema zaštite možete biti mirni i sigurni, jer kada ih jednom postavite, obezbeđeni ste na duge staze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *