Zašto je doručak najvažniji obrok?

Zato što preskakanjem doručka sva glukoza u organizmu počinje da se crpi. Dolazi do pada šećera (hipoglikemija) koji ćemo prepoznati slabošću, nesvesticom, preznojavanjem, podrhtavanjem.

Za lažni izgovor da žurite rešenje se krije u paralelnim jutarnjim pripremama

Koliko nam zapravo treba vremena da ujutro pripremimo zdrav doručak kada nam svakodnevno nedostaje par sati? Upućenom i onom ko se odgovorno ponaša prema sebi i svom zdravlju vrlo malo. Dok perete zube stavite jaja da se kuvaju. Podrazumeva se da ste prethodnu noć svratili do obližnje pekare i kupili jednu do dve inegralne kifle. Ostale namirnice su u frižideru i tu mogu biti sveže bar pola sedmice. Oprali ste zube, očešljali i obrijali/naneli karmin (u zavisnosti od pola ili ličnog unutrašnjeg osećaja). Sve namirnice vas već čekaju da vam daju novu energiju da započnete novi dan.

‚‚Tajni sastojci’’ zdravog doručka

Cela mudrost zdravog doručka, tipičnog zemljanina koji konstantno negde juri, iskazana je u integralnom sendviču. Taj sendvič najpre treba da sadrži ječemeni,  heljdin ili ražani hleb, po mogućstvu od celog zrna. Zašto? Integralno zrno sa svojim omotačem, sadrži baš ono što nam je najpotrebnije. Reč je o vlaknima, proteinima, mineralima i vitaminima. Ovim smo rešili pitanje zdravih ugljenoghidrata čija se moć ogleda u laganom i postepenom oslobađanju šećera i kontinuiranom pružanju energije. Te se ujedno preporučuju sportistima i dijabetičarima. Sendvič može sadržati i iseckana kuvana jaja (nije preporučljivo više od dva sedmično), koja će nas bogato snabdeti proteinima životinjskog porekla, ali i vitaminima A, B2, B12, D, kao i gvožđem. Pri tom su niskokalorična i ne morate brinuti da ćete se ugojiti. Idealnom zdravom doručku, koji se brzo sprema, može se dodati zelena salata i rendana šargarepa. Zelena salata će pomoći u varenju jer je bogata vlaknima i celulozom, ima nizak glikemijski indeks i skoro da nema masti. Zvuči kao da će vam salata pomoći da se oslobodite viška kilograma. I hoće, ali samo pod uslovom da je konzumirate u dužem vremenskom periodu i jedete uz sve jače obroke. Nedostaje nam samo još jedan sastojak, koga svi hvale, a to je kozji sir. Da u prirodi postoji nešto savršeno to bi svakako bio koziji sir. Ovako mu samo malo nedostaje da to postane jer njemu u prilog idu: zdrava masnoća, proteini i vitamini koje sadrži. Nutricionisti tvrde da dugoročna upotreba kozjeg sira može blagotvorno uticati na snižavanje nivoa holesterola i šećera u krvi.

Suzdržavanje od slatkiša

Kako ne bi obesmislili sav trud i u toku dana odjednom ostali bez energije, važno je da tokom i nakon doručka ne jedemo nikakve slatkiše, čokoladice, posebno ne konditorske proizvode pune skrivenih šećera. Prosti šećeri osim što ubrzavaju proces starenja, podstiču kvarenje zuba, razaraju krvne sudove… dovode i do ovisnosti. Šećerna zavisnost je odavno poprimila pandemijske razmere.

I voda može biti deo zdravog doručka

Zdrav doručak podrazumeva i flašu vode, koju ćete početi da pijete sat vremena nakon što ste pojeli integralni sendvič. Ukoliko imate potrebu da pijete vodu tokom obroka verovatno ne žvaćete dovoljno hranu (bar 30 puta jedan zalogaj) i to znači da ste pod pritiskom koji se sebi sami nabili. Jer ako u toku dana nemamo bar pola sata za svoje telo, a posebno za ono što jedemo, onda sa društvom i svetom u kome živimo nešto nije u redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *