Zašto nastaju afte u ustima i kako ih izlečiti?

Afte u ustima predstavljaju bolne ranice koje se pojavljuju na sluzokoži usne duplje, pojedinačno ili u grupama. Mogu se lako prepoznati po crvenom upaljenom krugu sa središtem bele, žute ili sive boje. Iako mogu biti vrlo neprijatne i izazvati poteškoće tokom konzumiranja određenih namirnica i pića, važno je znati da u najvećem broju slučajeva prolaze same od sebe kroz jednu do dve nedelje i da nisu zarazne.

U zavisnosti od veličine i simptoma koji ih prate, afte se dele u tri grupe:

 • Male afte – prečnika do 1cm, bolne su, ali nisu zarazne, i obično prolaze u periodu od 7 do 10 dana
 • Velike afte – prečnika većeg od 1cm, nepravilnog su oblika i prodiru dublje u tkivo zbog čega zarastanje može da potraje i do 6 nedelja
 • Herpetiformne afte – vrsta aftoznih čireva, podsećaju na herpes, ali nisu zarazne i prolaze u roku od jedne do dve nedelje.

Afte u ustima – uzrok i simptomi

Tačan uzrok nastanka afti u usnoj duplji još uvek nije poznat. U obzir se mogu uzeti neki od navedenih faktora:

 • Grickanje sluzokože obraza
 • Pad imuniteta
 • Hormonalne promene tokom puberteta, trudnoće ili menopauze
 • Stres i anksioznost
 • Citrusna kiselina i prezačinjena hrana
 • Prestanak pušenja
 • Virusna infekcija
 • Nedostatak vitamina B grupe
 • Različiti lekovi poput beta blokatora i analgetika
 • Fizička iscrpljenost
 • Alergije
 • Hronične bolesti

Najčešći simptomi koji prate ovo neprijatno stanje jesu peckanje i bol u zahvaćenom području. Međutim, neki od pratećih simptoma ovog stanja mogu biti i gubitak apetita, nadutost u predelu rane, povećana osetljivost sluzokože, promena veličine rane.

Znaci upozorenja

Iako smo pomenuli da su afte u usnoj duplji problem koji se javlja često, ali da brzo i prolazi, postoje simptomi koji ukazuju na ozbiljnije stanje.

Obratite pažnju na neobično veliku aftu kao i da li se pojavila nova pre nego što je stara zarasla. Ako nema nikakvih promena zarastanja ni posle 3 nedelje, obavezno se javite lekaru. Pojava mučnine, groznice, povraćanja, dijareje i povišene temperature takođe mogu ukazati na ozbiljniji problem pa je neophodan pregled i mišljenje stručnog lica.

Šta treba da znate o lečenju afti?

Često afte u usnoj duplji nije neophodno lečiti jer se u velikom broju slučajeva povlače same. Ipak postoji nekoliko korisnih saveta koji mogu ublažiti bol i oticanje ovih ranica.

Prevencija pravilnom higijenom ne može garantovati da ćete sprečiti nastanak afti u ustima, ali izbor odgovarajuće paste za zube, četkice sa mekanim vlaknima, izbegavanje prezačinjene hrane, konzumiranje pića na slamčicu, mogu doprineti sporijem razvijanju ovog problema.Prevencija takođe podrazumeva rad na poboljšanju imunog sistema. Povećana fizička aktivnost, kvalitetan san, povećan unos vitamina i minerala kroz voće i povrće brzo će ojačati vaš odbrambeni sistem.

Lečenje afti u ustima prirodnim putem kao što je ispiranje čajem od žalfije ili rastvorom soda bikarbone umanjiće upalni proces i pospešiti zarastanje.

Terapija laserom u velikoj meri može ublažiti bol usled pojave afti i ubrzati njihovo zarastanje. Nekad je dovoljan samo jedan tretman, a nekad par tretmana laserom od po par minuta. Najbolje je javiti se stomatologu čim se pojave prvi simptomi afti kako bi tretman bio što efikasniji i problem rešen što pre.

Da li su afte u ustima upozorenje na rak?

U nekim slučajevima, dugotrajne afte u ustima mogu ukazivati na ozbiljnije oboljenje poput raka u ustima. Afte uzrokovane rakom češće će se pojaviti na jeziku ili ispod jezika, ali nisu ograničene na to područje.Prekomerna konzumacija nikotina i alkohola, kao i infekcija HPV virusom predstavljaju faktore rizika za ovu bolest.

Rano otkrivanje ovakvih simptoma povećava šansu za potpuni oporavak.Za sve detaljne informacije o nastanku i lečenju afti posavetujte se sa stomatologom. Posetite stomatološku ordinaciju Dental Vortex i uradite pregled. Više informacija potražite na sajtu www.dentalvortex.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *