Zašto preduzeća treba da koriste ERP?

Ostvarivanje punog potencijala preduzeća glavni je cilj svakog preduzetnika. To je siguran način za uspešno poslovanje. Ali to nije uvek lak zadatak. 

Težeći ostvarivanju tog cilja došlo se do razvoja ERP sistema putem optimizacije poslovanja i integracije poslovnih procesa u jedninstvenu celinu koja je dostupna zaposlenima u različitim sektorima. 

Nazivaju ga još i sistemom planiranja resursa preduzeća kako i glasi njegov bukvalni prevod sa engleskog jezika. 

Ima brojne benefite po rad preduzeća 

Prvi odgovor na pitanje o benefitima ERP sistema u najvećem broju slučajeva odnosiće se na činjenicu da on značajno povećava produktivnost firme. I to radi na više načina. Automatizacija i generisanje omogućava da se oslobodi vreme zaposlenima koje bi trošili za to, za neke druge stvari čime se obezbeđuje produkvinost uz osiguranje da važni procesi na ostanu zanemareni. 

Produktivnost je povećana i činjenicom da postoji generisana baza podataka različitih sektora što smanjuje potrebno vreme za ponavljajući unos podataka među njima. A ovim je omogućeno i poboljšanje i tačnost unetih podataka. 

Stručnjaci navode još i da se upotrebnom ERP-a mogu smanjiti operativni troškovi, da nudi jedinstvenu bazu integrisanih podataka i informacija. Tome treba dodati i činjenicu da ovaj sistem daje određenu konkurentsku prednost koristeći poslovnu inteligenciju koju konkurenti nemaju. 

Predstavlja višenamenski softverski sistem koji je pouzdan

Savremena softverska rešenja su doprinela da neka preduzeća rade mnogo efektivnije i produktivnije  zbog načina organizacije posla koji ona nude. Modularni dizajn koji karakteriše ERP, kao centralizovanu ujedno i fleksibilnu baza podataka uz automatsko generisanje informacija u realnom vremenu čini idealno rešenje za sve veće i manje kompanije. 

Osim toga dosledan izgled i princip rada ERP-a pomaže preduzeću da smanji troškove obučavanja stručnog kadra za njegovo korišćenje. Istraživanja su ujedno pokazala da ova doslednost doprinosi profesionalnijem izgledu i prezentaciji korporacije. 

Zaposleni koji rade u jednoj kompaniji koja koristi ERP i pri tome su raspoređeni u različitim sektorima, odnosno oblastima poslovanja mogu podjednako da koriste i oslone se na iste informacije na nivou firme dok rade na zadovoljavanju specifičnih potreba kupaca. 

Omogućava korišćenje velike baze podataka u realnom vremenu

Neki stručnjaci i korisnici vole da istaknu kao glavnu prednost ERP-a to što u realnom vremenu daje mogućnost baratanja podacima koji čine podjednako i stub i srž poslovanja jednog preduzeća. Njegov primarni cilj je da spoji sve jedinice odnosno module poslovnih operacija kako bi se što efikasnije postigli operativni ciljevi. 

Ovo još znači i da se obezbeđuje pristup informacijama u realnom vremenu što omogućava neometan tok bilo kojeg poslovnog procesa. 

Ova funkcija još pomaže i kod detekcije i identifikacije problema u realnom vremenu i jednako pomaže u ,,kupovini“ vremena rukovodiocima modula da otklone te probleme. 

Fleksibilan sistem koji je ujedno lak za izveštavanje i planiranje

Još jedna prednost ERP sistema ogleda se u omogućavanju rada na daljinu. Ostavlja mogućnost proširenja modula, sektora i podsektora što ga svrstava u red fleksibilnih sistema. Zato je prilikom njegove instalacije važno razmišljati i uzeti u obzir mobilnost i fleksibilnost poslovanja firme u budućnosti. 

Ovo softversko rešenje napravljeno je tako da omogućava lako izveštavanje iz kojeg je takođe lako napraviti dalji plan poslovanja. Tačni i precizni podaci iz jedinstvenog sistema prikazani u realnom vremenu omogućavaju generisanje i deljenje bez intervencija i prisustva IT stručnjaka. 

Zaposleni na jednostavan i praktičan način mogu da generišu izveštaje, utvrđuju i detektuju probleme i nude najbolja rešenja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *