Zašto se nose burme nakon venčanja?

Burme su neizostavan detalj svakog venčanja, a njihovo postavljanje označava vrhunac ovog dana i konačnu potvrdu sklapanja braka. Ona su kao običaj opstale i do danas, predstavljajući i simbolički povezivanje partnera u jednu zajednicu.

Kakva je bila istorija burme, zašto su i do danas ostale značajne, kakve se burme danas biraju i da li postoje neki originalni načini da se njima da veći značaj u toku samog čina venčanja?

Istorijat burme

Verovali ili ne, burme datiraju još iz starog Egipta, gde su se nosile na domalom prstu leve ruke. Krug je svakako označavao neprolaznost (kakvu simboliku i danas ima u mnogim kulturama), dok su se burme stavljale upravo na rečeni prst jer od njega do srca vodi „arterija ljubavi“.

Isti običaj bio je prisutan i u antičkoj Grčkoj i starom Rimu.

Dalja sudbina venčanog prstena označava burme koje su se pravile kako od zlata, tako i od kože, kamena i metala koji nisu plemeniti, da bi se nakon svetske ekonomske krize u XIX veku burme počele praviti isključivo od zlata, što je u Americi bio način da se podstakne potrošnja.

Od XIII veka, burme ulaze i u ceremoniju hrišćanskog venčanja, u toku kog sveštenik stavlja na domali prst i muškarcu i ženi burme od zlata.

Simbolika ovog prstena

Simbolika burme se, osim pomenutog kruga koji označava večnost, odnosi i na pokazivanje pripadnosti.

Tako se stavljanjem burme pokazuje da mladenci pripadaju jedno drugom.

Danas se u našoj kulturi burme nose na domalom prstu desne ruke, koji kod žena zamenjuje verenički prsten koji žena može prebaciti na domali prst leve ruke, dati ga kumi ili pak nositi na istom prstu kao i burmu.

Kako se danas biraju burme?

Danas postoji mnogo načina da odaberete i/ili napravite burme po sopstvenom ukusu, kao što postoji i mnogo plemenitih metala od kojih ih možete birati.

Belo zlato je jedno vreme zamenilo žuto kao izbor za burme, ali se danas ponovo vraća na mesto broj jedan. Alternativa su, svakako, srebro i ružičasto zlato, kao i dodaci poput cirkona, dijamanata, brilijanata…

U svakom slučaju, danas možete dizajnirati sopstvene burme, i rešiti da li će sa unutrašnje strane imati ugravirane datume i/ili reči koje su vama posebno važne, da li će biti iste ili će se razlikovati sa dodacima poput već navedenih kamenčića, kao i da li ćete se na kraju odlučiti za ravne ili okrugle burme.

Ova poslednja odluka odnosi se pre svega na samu formu burme, od kojih ova druga varijanta predstavlja nešto udobniju, što je posebno važno za sve koji žele da im prsten u potpunosti pristaje.

Kako originalno i simpatično izneti/staviti burme na venčanju?

Postoje mnogi načini da se ovom vrhunskom trenutku venčanja da veći značaj.

Tako se možete rešiti da vaše burme na jastučetu iznese neki od mlađih članova porodice, čime ćete simbolički označiti ne samo vaše povezivanje u braku, već na ovaj način i povezivanje vaše dve porodice koje sada postaju jedna.

Takođe, možete se okrenuti i tradicionalnom načinu po kom kumovi stavljaju burme mladencima na prstenje, na taj način se i sa njima povezujući u večno prijateljstvo i zajednicu.

Za šta god da se rešite, želimo vam sreću!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *