Zubni implanti: česta pitanja i odgovori

Sve stomatološke intervencije, pored estetskog, za svoj cilj imaju i zdravlje, a jedna od takvih su svakako i zubni implanti, odnosno njihova ugradnja. Upravo iz tog razloga potrudili smo se da vam damo odgovore stomatologa na najčešća pitanja u vez sa ovom vrstom operacije, kako biste doneli ispravnu odluku o njenom sprovođenju.

Kada se ugrađuju zubni implanti?

Gubitak zuba ono je što uslovljava da zubni implanti budu ugrađeni, odnosno da se ova stomatološka intervencija uzme u razmatranje. Ovo je, dakako, ozbiljan estetski problem, posebno ukoliko su u pitanju prednji zub.

Međutim, bez obzira na njegovu poziciju, gubitak zuba je opasan i po zdravlje, pre svega jer opterećuje druge zube i viličnu kost, te negativno utiče na varenje. Povećano trenje vilične kosti u ovom slučaju, takođe, opušta mišiće lice, što dovodi do prevremenog starenja.

Rešenje za navedeni problem jesu zubni implanti, koji se mogu ugraditi u broju zuba koji nedostaje, i koji svakako predstavljaju i najbolju opciju zato što stvaraju osećaj isti kao posedovanje pravog zuba. Detaljniji i stručniji opis postupka možete videti na stranici Implantologija.

Od čega su oni napravljeni?

Pošto se zubni implanti prave od titanijuma koji se koristi u svemirskoj industriji, metala koji je takođe biokompatibilan ljudskom organizmu, oni su ujedno i najprirodnije moguće rešenje.

Zubni implanti se, tako, zapravo šrafe u vilicu, a nakon dva do četiri meseca se nadograđuju krunicom, što je ujedno i vreme koje mora da prođe nakon operacije kada postaje sigurno da je telo prihvatilo implant.

zubari

Šta je važno znati pre intervencije?

Pre intervencije je važno obaviti sva neophodna ispitivanja kako bi se moglo pristupiti samoj operaciji.

Iako se zubni implanti ugrađuju pod lokalnom anestezijom, u procesu koji sam po sebi ne traje dugo – svega oko desetak minuta, veoma je važno znati da je pacijent u potpunosti zdrav, odnosno da nema hronične i/ili autoimune bolesti.

Naime, iako za sam proces starosna dob pacijenta nije važna, hronične bolesti mogu predstavljati smetnju u tome da zubni implanti budu prihvaćeni od organizma. Iako se ovo dešava u zaista malom procentu slučajeva (svega oko 3%), izuzetno je bitno da se unapred bude siguran da je sve pod kontrolom, što predstavlja dodatni razlog da se zubni implanti uvek i neizostavno rade kod stomatologa.

Kako se treba ponašati nakon ugradnje?

Ne treba posebno napominjati i da se sve eventualne manje poteškoće nakon što su zubni implanti ugrađeni mogu preduprediti redovnim kontrolama, te da ih organizam uvek prihvata ukoliko se sve vrši pod nadzorom vašeg zubara. Takođe, potrebno je poštovati i sve njegove savete, te dobro voditi računa o oralnoj higijeni.

Iako zubni implanti ne podrazumevaju nikakvu posebnu negu, već samo redovno pranje zuba i korišćenje konca za zube, ovo se ipak ne sme preskakati i izbegavati kako biste bili sigurni da sve protiuče u najboljem redu.

Jedini izuzetak od svega predstavljaju pušači, kod kojih se zubni implanti mogu otežano primati ukoliko se sa pušenjem ne prestane neposredno nakon operacije, te od ove loše navike uzdržava makar neko vreme.

Zaključak svega je da zubni implanti predstavljaju najbolje rešenje jer su najsličniji pravim zubima, kako estetski tako i funkcionalno i po osećaju, te da ih organizam nikada ne odbacuje ukoliko se poštuju svi saveti zubara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *